Volg je hart…

Redactie 16-08-2018
Foto: Peter FarlaJaap Landman

Het roer omgooien en je hart volgen? Ambachtelijk slager Jaap Landman uit Maassluis kan erover meepraten.

Ooit zat hij in het slagersvak, maar vervolgens werkte hij naar volle tevredenheid jarenlang in de uitvaartbranche. Toch ging het kriebelen. "In de uitvaartverzorging spreek je mensen een week lang intensief en daarna niet meer," legt Landman uit. "Als je slager bent, bouw je een band op met je klanten. Je hebt een sociale functie in een dorp of stadsbuurt."

Maar er zijn veel meer redenen waardoor Landman overstag ging. "Nu ben ik eigen baas en kan ik mijn eigen visie volgen. Onze klanten staan bijvoorbeeld niet in een afgesloten ruimte voor een toonbank, maar in de productieruimte. Ze zien dat alles op een gezonde, veilige en duurzame manier gebeurt. En dan heb je meteen mooie gesprekken."

Daarnaast verzorgt Landman de catering voor particulieren, bedrijven en verzorgt de totaaloplossing voor kantines. En hij heeft een webshop. Kortom, Landman is van alle markten thuis: "Ik ben slager, marketingmanager en personeelsmanager. Ik ben betrokken bij het hele proces: van fok tot kok. Soms ingewikkeld, maar altijd leuk, afwisselend en uitdagend. Geen dag is hetzelfde. Als je je onderscheidt, dan kun je hier een uitstekende boterham mee verdienen." En dat blijkt wel, want een jaar geleden opende Landman zijn tweede filiaal in Maassluis en hij heeft weer nieuwe uitbreidingsplannen.

Dat de Ondernemersacademie Food van start gaat, een leerschool met praktijk voor mensen die een slagerij willen overnemen of een nieuwe willen starten, vindt Landman een prima zaak. "Heel nuttig, want het is niet gemakkelijk om opvolgers te vinden. Maar vanuit de markt is er wel behoefte aan. Dus goed dat er een opleiding komt die daarop aansluit. Zelf ben ik blij dat ik deze stap heb genomen. Ik ben trots op mijn werk!"

https://ondernemersacademiefood.nl