Oogst Open Dagen bij Nieuw Tuinzight

Redactie 30-08-2018
Foto: Thierry SchutAlles draait om druiven tijdens de Oogst Open Dagen.

Liefhebbers van druiven kunnen volgend weekend hun hart ophalen bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn. Op zaterdag 8 en zondag 9 september worden daar de Oogst Open Dagen gevierd, wat betekent dat alles twee dagen lang in het teken staat van de meest smaakvolle Westlandse druiven.

Naast dat bezoekers een kijkje in de kas kunnen nemen en alles kunnen leren over de teelt van de druiven, kan er ook volop geproefd worden. "Een hoogtepunt van de Open Oogst Dagen is altijd de grote tafel waar de proeverijen plaatsvinden", vertelt Hilde Jansen van Nieuw Tuinzight. "Bezoekers kunnen dan genieten van alle soorten druiven die op dit moment rijp zijn. Net als bij een wijnproeverij wordt de smaak opgebouwd, van subtiel naar sterk. Het is echt heel leuk om mee te maken. Mensen zijn verrast over hoeveel verschillende smaken druiven kunnen hebben."

Naast de proeverij staat er nog veel meer op het programma. "De jagers uit Midden-Delfland roken ganzenborst, we gaan 'zaadbommetjes' maken waarmee mensen zelf saaie stukjes groen kunnen opfleuren voor de bijen en de Delftse natuurwacht leert kinderen schilderen met bloemen en neemt compost mee om hen te vertellen over alle kriebelbeestjes die daarin leven", gaat Hilde verder. "In de druiventuin exposeren kunstenaars Corry van der Knaap en Diana Stijger met schilderkunst en portretfoto's, Demeter vertelt over wat 'Biologisch Dynamisch' is en imkers Hung en Ab vertellen over hun bijen, die ook te zien zijn. Het Brocantehuisje is aanwezig met brocantethema's. Buiten is brandweer Haaglanden met VR-brillen waardoor men door een virtuele ruimte kan lopen en kan zien waar brandgevaarlijke situaties zijn." Op het druiventerras is de hele dag 'Druifpop'. Hilde: "Dat is een klein popfestivalletje met livemuziek van singer-songwriters, muzikanten uit de buurt en cabaret. Er staan gezellige tafels en banken bij, zodat mensen lekker kunnen luisteren terwijl ze genieten van onze 'wereldberoemde' druivenbommetjes." Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight is te vinden aan de Zwethkade Zuid 45 in Den Hoorn. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen. Wie met de auto komt: er zijn verkeersregelaars die u verwijzen naar de parkeerplaats. Wie per boot komt: Midden-Delfland vaarnetwerk tussen knooppunt 13 en 15. Zie www.druivenkwekerij.nl voor meer informatie.