Helen Teunissen, directeur van Matrice uitvaartbegeleiding:'Iemand moet herkenbaar zijn in zijn of haar uitvaart'

Redactie 28-09-2018
Foto: Roger van der KraanHelen Theunissen: \Wij waarborgen altijd de kwaliteit.\

"Dit is echt mijn passie, al tweeëntwintig jaar lang." Helen Teunissen is verpleegkundige kinderoncologie en werkt in het Sophia Kinderziekenhuis als ze besluit daarmee te stoppen en te starten met Matrice uitvaartbegeleiding in Schiedam.

De dag dat we elkaar spreken is het op de kop af tweeëntwintig jaar geleden dat ze bij de Kamer van Koophandel binnenstapte om Matrice uitvaartbegeleiding in te schrijven. "In het Sophia stierven soms kinderen en als ik dan naar de uitvaart ging, vond ik dat die helemaal niet bij die kinderen paste; ik kon deze kinderen er niet in herkennen. En daarom besloot ik als verpleegkundige te stoppen en, hoewel ik er niets van afwist, een uitvaartonderneming te beginnen. Dit is echt mijn passie, al tweeëntwintig jaar lang. Ik vind het belangrijk dat de essentie van hoe iemand was, en de liefde om die persoon heen, herkenbaar is in zijn of haar uitvaart. Ook voor degenen die achterblijven, zodat mensen goed op een afscheid kunnen terugkijken. Want dat is van cruciaal belang voor de start van een rouwproces. We halen dus niets van dat verdriet weg maar geven het wel een mogelijkheid om er te zijn."

In juni van dit jaar werd Helen Teunissen met haar team uitvaartondernemer van het jaar.

Kwaliteit, eigen sfeer en budget

"Bij ons werk gaat het bij iedere uitvaart vooral om de uitgangspunten kwaliteit, eigen sfeer en budget. Wij waarborgen altijd de kwaliteit. Ik wil echt benadrukken dat bij ons iedere uitvaart, hoe duur of goedkoop ook, deze hoge mate van kwaliteit heeft.

De dood is voor mij net zo lastig als voor iedereen. Maar ik ben zo gedreven dat mensen ermee verder kunnen dat dat het hele gevoel over de dood overschaduwt. Juist omdat ik uitvaartondernemer ben, denk ik er niet makkelijker over."

Binnentuin

Het mooi gelegen pand van Matrice uitvaartbegeleiding beschikt over een ruimte die voor een uitvaart helemaal naar wens van de familie kan worden ingericht. Helen Teunissen daarover: "Dus bijvoorbeeld de kist in het midden en dat iedereen er omheen kan zitten. Ook hebben we een prachtige binnentuin waar mensen gebruik van kunnen maken. Daarnaast hebben we nog twee familiekamers, waar mensen 24 uur per dag terecht kunnen met een eigen pasje. Het is een soort hotelkamer, waar de overledene ligt opgebaard op een bed. Mensen kunnen er ook bezoek ontvangen of eten laten bezorgen. Daarnaast vinden we nazorg heel belangrijk. Zo zijn er de halfjaarlijkse lezingen voor de families voor wie we een uitvaart hebben verzorgd over herkenbaarheid in rouw door rouwdeskundige Manu Keirse. Want als de uitvaart voorbij is, begint de rouw pas."

Matrice uitvaartbegeleiding

Prins Bernhardlaan 121

3116 HH Schiedam

010-2732424

www.matrice.nl