'Doorsluizer aanwinst voor (binnen)stad'

Redactie 15-11-2018
Foto: Annette JansenAfgelopen vrijdag werd kringloopwinkel De Doorsluizer officieel voor het publiek geopend.

De schaar waarmee de wethouders Gerard van der Wees en Sjoerd Kuiper vorige week vrijdagochtend het lint wilde doorknippen had er in eerste instantie geen zin in maar uiteindelijk lukte het toch. En daarmee was kringloopwinkel De Doorsluizer officieel voor het publiek geopend.

door Chrit Wilshaus

"Ik denk dat dit een aanwinst is voor de stad", vond wethouder Van der Wees. "Duurzaamheid is natuurlijk iets wat steeds meer onder de aandacht komt. Hoewel veel mensen bij duurzaamheid in eerste instantie denken aan zaken als klimaatadaptatie en energietransitie, heeft duurzaamheid ook te maken met de samenleving. Denk daarbij aan de kringloopeconomie. Bij De Doorsluizer zie je met name de combinatie van het hergebruik van goederen en de duurzame samenleving bij elkaar komen. En dan doel ik op mensen bij elkaar brengen om de sociale cohesie te versterken. Dat vind ik de kracht van dit concept. Daarnaast ben ik onder de indruk van de enorme hoeveelheid spullen en materialen dat hier staat, het is echt gigantisch. Ook bewonder ik de enorme passie die achter dit concept zit van de mensen die dit initiatief genomen hebben, want ze hebben wel hun nek uitgestoken door hun schepen achter zich te verbranden en vanuit een ideologie iets nieuws te beginnen. Ik vind het een knap concept wat ze bovendien uitvoeren met een groot aantal vrijwilligers."

Mooie sociale insteek

Ook wethouder Sjoerd Kuiper noemde De Doorsluizer een grote aanwinst voor de stad en zeker ook voor de binnenstad. Met name vanwege de sociale ontmoetingsplekfunctie. "Mensen kunnen hier ook afspreken aan de koffietafel. Verder is het streven om met vrijwilligers in de organisatie, buurtbewoners en klanten nadrukkelijk het sociale contact onderling te versterken. Dat vind ik een hele mooie, sociale insteek van deze winkel." Kuiper is momenteel bezig met het onderwerp sociale cohesie, onderdeel van zijn portefeuille, verder vorm te geven. Volgens wethouder Kuiper zou De Doorsluizer, vanwege de laagdrempeligheid, net als een aantal andere onderkomens in de stad, een rol kunnen spelen bij het versterken van de onderlinge sociale cohesie. En het is goed ter bestrijding van eenzaamheid. Bovendien is het zo dat als mensen elkaar kennen het ook veel makkelijker is om als er eventueel problemen zijn die bespreekbaar te maken.