Schaakfenomeen Corry Vreeken viert 90e verjaardag

Redactie 11-01-2019
Foto: Roger van der KraanCorry Vreeken won maar liefst vijf keer het Nederlands schaakkampioenschap bij de dames.

Sinds 1987 is ze de enige ter wereld die de internationale titel Honorary Woman Grandmaster mag dragen. En maar liefst vijfmaal werd ze Nederlands schaakkampioen bij de vrouwen. Komende zaterdag bieden de naar haar genoemde stichting en Schaakvereniging Maassluis (SVM), waar ze nog steeds speelt, Corry Vreeken een receptie aan vanwege haar negentigste verjaardag.

door Chrit Wilshaus

Dat gebeurt in wijkgebouw De Flat (Dr. Jan Schoutenlaan 187) van 16:00 – 19:00 uur. Naast de leden van de SVM zullen meerdere prominenten uit het Nederlandse schaakleven acte de présence geven. Zo zijn de voorzitters van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en de Rotterdamse Schaakbond uitgenodigd en worden tevens enkele bekende Nederlandse topschakers verwacht.

Nederlandse damesschaaktop

Corry Vreeken, werd als Corry Bouwman geboren in Enkhuizen op 22 december 1928. Samen met Fenny Heemskerk, Ada van der Giessen en Rie Timmer behoorde ze tot de Nederlandse damesschaaktop in het midden van de twintigste eeuw. In 1960, 1962, 1964, 1966 en 1970 veroverde ze de titel Nederlands schaakkampioen bij de vrouwen. In 1968 werd haar door de FIDE, de internationale schaakvereniging, de titel van Internationaal Meester toegekend. En in 1987 werd ze vanwege haar verdiensten op schaakgebied Honorary Woman Grandmaster. Verder was Vreeken in het verleden voorzitter van Schaakvereniging Rotterdam. Onder haar leiding werd deze club een aantal keren Nederlands kampioen. Ook werd Stichting Conny Vreeken opgericht om vooral de schaaksport bij de jeugd te promoten.

Gedegen en agressief

"Je komt natuurlijk niet vaak mensen van negentig tegen in welk clubverband dan ook", stelt Piet de Jong, voorzitter van SVM. "Corry Vreeken is gewoon een van de meest prominente vrouwelijke schakers geweest internationaal. Uiteraard heb ik ook tegen haar gespeeld. Maar ik heb nooit een poot aan de grond gekregen bij haar. Mijn schaakstukken dolven het onderspit bij die van haar." Gevraagd naar haar speelstijl antwoordt De Jong: "Gedegen en toch ook wel agressief. Meer aanvallend dan verdedigend. En ze kan niet tegen haar verlies, een goeie eigenschap, denk ik, omdat het je scherp houdt."