Uniek kijkje in gemaal De Zaayer

Redactie 12-01-2019
Foto: Henk GroenendaalDick van den Tempel verzorgt de rondleiding in het gemaal De Zaayer.

Altijd al eens binnen willen kijken in het gemaal De Zaayer aan de Nieuwe Waterweg? Zaterdagmiddag 19 januari kan dat. Ing. Dick van den Tempel van het Hoogheemraadschap van Delfland verzorgt een unieke rondleiding, op initiatief van de Midden-Delfland Vereniging.

Met een capaciteit van 2,2 miljoen liter water per minuut is De Zaayer het grootste boezemgemaal van Delfland, mede bedoeld om wateroverlast bij veel regen te voorkomen. Het boezemwater wordt vanuit de Boonervliet aangevoerd en geloosd op Het Scheur. Daarnaast is het gemaal een imposant rijksmonument, gebouwd tussen 1926 en 1928 en genoemd naar de toenmalige dijkgraaf Cornelis Pieter Zaaijer. Zaayer of Zaaijer? Je komt dus beide schrijfwijzen tegen.

Monstersche Sluis

Arie Blanker, stadsgids/sluiswachter van de Historische Vereniging Maassluis, vertelt daarna alles wat u wilt weten over de Monstersche Sluis die 1 september jl. feestelijk is heropend.

De excursie start om 13.45 uur met koffie bij gemaal De Zaayer (Vlaardingsedijk 6, Maassluis), en eindigt bij de Monstersche Sluis rond 16.15 uur. Voor wie dat wil sluit de middag af in Café de Waker. Voor meer info en aanmelden: www.middendelflandvereniging.nl, 06 – 22 94 85 82. Voor MDV-leden zijn er geen kosten, bijdrage niet-leden € 5 (lid worden kan al vanaf € 5).