Huyser, successtory op twee wielen

Redactie 23-02-2019
Foto: Roger van der KraanHet fietsmerk Huyser is opgezet door Peter Smit (l) en Joey Huyser.

Peter Smit was de manier waarop de grote fietsmerken omgaan met dealers en indirect ook de klanten volgens eigen zeggen "een beetje zat". Maar om nu gelijk met een eigen merk te komen, was eigenlijk ook niet de bedoeling. Toch liep het zo. Inmiddels zijn er vijf E-bike modellen die gretig aftrek vinden. Over wat een successtory werd op twee wielen.

door Chrit Wilshaus

"Het begon met een frame", begint Smit van fietsmerk Huyser. Op een gegeven moment ben ik naar China gegaan en heb ik wat fietsenfabrieken bezocht. (Bijna alle fietsframes komen uit China). Onze fietsen worden trouwens geassembleerd in Antwerpen. Uiteindelijk zijn we op dit huidige frame uitgekomen wat we helemaal naar onze inzichten hebben aangepast. Daarnaast hebben wij gezorgd dat het frame hoogwaardig is afgewerkt. Dit is heel duidelijk te zien doordat alle lasnaden op het frame zijn weggewerkt, wat zorgt voor een fantastische uitstraling. Voordat we een fabrikant gevonden hadden die het frame kon maken dat ik voor ogen had, waren we wel anderhalf jaar verder."

Display

"Ons eerste model, de GEN l, had zeven versnellingen, een dichte kettingkast en een accu van 450 Wh. Goed voor ongeveer 50-100 kilometer fietsplezier", vertelt Smit verder. "Na het succes van het eerste model kwamen de vragen van de dealers naar meer variatie en een grotere collectie. Dit hebben we met beide handen aangepakt en nu staat er een volledige collectie Huyser fietsen, elk in een verschillende prijscategorie. Zoals de GEN 2, die standaard geleverd wordt met een 630 Wh accu. Daarnaast kwamen we op het idee om het display mee laten spuiten in de kleur van het frame; dat ziet er onwijs mooi uit. Maar ook hebben we modellen in ons assortiment voorzien van riemaandrijving. Een dergelijke aandrijving vergt minder onderhoud en gaat veel langer mee dan een 'gewone' fietsketting."

Huyser Connected Systeem

Smit beklemtoont dat het nooit de bedoeling is geweest om een eigen fietsmerk op te zetten. "Ik heb wel altijd voor mezelf een fiets willen laten bouwen om te verkopen in mijn winkel. Maar dat het zo'n vlucht zou nemen, hadden Joey Huyser -met wie ik dit heb opgezet- en ik nooit voor mogelijk gehouden. Het grootste compliment is toch wel dat de fietsenwinkels die nu dealer zijn, het merk omarmd hebben en er graag mee werken. En met onze kleuren mikken we echt op een breed publiek." Wat de Huyser fietsen verder zo uniek maakt, is volgens Smit het los aan te schaffen Huyser Connected Systeem dat werkt met een app op een smartphone en waarmee de eigenaar altijd zijn fiets kan volgen. Niet onbelangrijk bij eventuele diefstal.

Peter Smit benadrukt dat ondanks de groei van het bedrijf Huyser & Smit BV de winkel in Maassluis blijft bestaan. "Dat is voor mij wel de belangrijkste plek om van klanten directe feedback te krijgen. We hechten daar grote waarde aan."