Internationale Vrouwendag in Koningshof stemt tot nadenken

Redactie 15-03-2019
Foto: PR

Aan haar collega-wethouders of Sjoerd Kuier Fred Voskamp vragen ze nooit hoe zij kinderen en werk combineren. Aan haar wel. Wethouder Corine Bronsveld hield het er vorige week vrijdagavond maar op dat ze gevraagd was de viering van Internationale Vrouwendag 2019 in Theater Koningshof te openen vanwege haar portefeuille.

door Chrit Wilshaus

"Want ik mag mij ook inzetten voor vrijwilligers. We hebben in Maassluis dit jaar een fantastische werkgroep Internationale Vrouwendag die dit allemaal heeft georganiseerd. Van een workshop zelf sieraden maken, tot het laten maken van een portretfoto. Daarnaast gaat het om elkaar ontmoeten. Maar we staan er nadrukkelijk ook bij stil dat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen niet overal vanzelfsprekend is. Op heel veel plekken op de wereld is wat wij normaal vinden helemaal niet zo gangbaar", aldus wethouder Bronsveld.

Workshop

Naast de vertoning van de film "En op een goede dag", waarbij het om hoofdzaken ging, verzorgde Marlène van Benthem, programmadirecteur bij Soroptimist International Nederland, de workshop Bewustwording: vrouwenrechten zijn mensenrechten.

"Hoewel de helft van de wereldbevolking uit vrouwen bestaat, moeten we constateren dat het nog niet zo is dat we overal en altijd gelijk behandeld worden en gelijke kansen hebben. En dat terwijl we allemaal op deze aardbol moeten leven", aldus Van Benthem, die ook programmamanager bij het Ruimtevaartagentschap is en daarom begon met een door André Kuipers gemaakt filmpje van de aarde toen hij in de ruimte verbleef. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vormde het uitgangspunt bij de workshop. Die werd in 1948 aangenomen. Eleanor Roosevelt, weduwe van de toenmalige Amerikaanse president, speelde destijds een belangrijke rol bij de totstandkoming van voornoemde verklaring. Van Benthem: "Mensenrechten zou je in een aantal categorieën kunnen opdelen. Zo heb je overlevingsrechten, zoals een dak boven je hoofd en eten en drinken. Maar we vinden het ook belangrijk dat er vrijheid is, de rechtsorde ons beschermd en vooral recht hebben op privacy. Daarnaast zijn er ontwikkelrechten. Dus het recht op onderwijs. Tijdens de workshop, waarbij in groepjes over allerlei vragen werd gesproken, werden diverse verhalen vertelt die tot nadenken stemden maar vooral duidelijk maakten dat vanzelfsprekendheden vaak minder vanzelfsprekend zijn dan gedacht.

Atrium

In het atrium was het ondertussen gezellig druk. Rachel en Martens, Marjon de Groot in de band Why Not verhoogden de feeststemming muzikaal. De modeshow georganiseerd door kringloopwinkel de Doorsluizer viel ook in de smaak. Daarnaast gaven de dames van het Breicafé graag tips over wat je allemaal met wol kunt doen en presenteerden diverse organisaties zich met een kraampje. Alles bij elkaar zorgde voor een bruisende Internationale Vrouwendag in Maassluis.