Lastige eerste race Maassluis' karttalent Rocco de Heer in Mariembourg

Redactie 14-03-2019
Foto: Sandra van Buuren

Op zondag 3 maart 2019 reed Rocco de Heer zijn eerste kartwedstrijd van het Nederlands Kart Kampioenschap - IAME SERIES NETHERLANDS NK 2-takt. Hij reed voor het eerst in de snellere X30 junior klasse. Het NK is de zwaarste kartklasse in Nederland, met de beste coureurs uit Nederland en daarbuiten. Veel Europese toprijders uit onder andere Engeland, Duitsland, België en zelfs Brazilië gebruikten deze race als voorbereiding op het aankomende Europese kampioenschap.

De eerste race van het seizoen was op het circuit van Mariembourg in België. Rocco begon de vrije trainingen op vrijdag onder wisselende weersomstandigheden en kon door pech maar 2 sessies rijden. Ook op zaterdag kon Rocco maar 4 sessies rijden en kon geen goede set-up vinden.

Op zondag, race-dag, werd begonnen met een tijdsessie die de startpositie bepaalt in de twee daaropvolgende kwalificatieraces. De gecombineerde uitslag daarvan bepaalt de startpositie in de finalerace van 15 ronden. De tijdsessie verliep dramatisch voor Rocco. Vlak voor de sessie wilde de kart niet starten. Uiteindelijk lukte het toch en kon Rocco halsoverkop aan de start verschijnen. Maar door de regen, de startproblemen, en doordat zijn mechanic de kart niet goed had kunnen afstellen kon Rocco zich slechts op de 26e plek kwalificeren.

De kwalificatieraces verliepen naar omstandigheden goed. In de eerste race had Rocco bij de start wel de pech dat vlak voor zijn neus een andere rijder spinde, waardoor hij moest uitwijken en op de laatste plek terechtkwam. Uiteindelijk wist hij toch nog ruim 12 plekken goed te maken door een paar sterke inhaalacties, maar kreeg strafseconden omdat zijn bumper door de spin van zijn voorganger tijdens de start was ingeklikt. De tweede race ging nog beter. Rocco had zich meteen na de start in de eerste ronde al van plek 26 naar plek 14 opgewerkt en uiteindelijk eindigde hij deze race als 17e. Dit leidde tot startplek 28 in de finalerace, waar hij nog een aantal plekken wist te winnen om uiteindelijk als 11e van de 20 Nederlanders te eindigen.

De volgende races in het NK zijn: 1 juni 2019, Venray, 2 juni 2019, Venray, 21 juli - Genk (België), 7 september – Emmen, 8 september – Emmen. Rocco is ook nog hard op zoek naar sponsors die hem kunnen ondersteunen in zijn kart carrière. Op zijn website roccodeheer.com is hierover informatie te vinden, ook voor kleinere bijdragen middels crowdfunding.