Martin Berendse vertelt over Historische Atlas

Redactie 16-01-2020
Foto: PRTijdens zijn bezoek neemt Martin Berendse enige originele schoolkaarten mee.

Op zaterdag 18 januari om 15.00 uur komt Martin Berendse, auteur van de 'Historische atlas NL; hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt' op bezoek bij Boekhandel Het Keizerrijk in Maassluis.

De begin september verschenen atlas is een groot succes en beleeft binnenkort al een derde druk. De atlas vertelt aan de hand van historische kaarten en documenten het verhaal van het min of meer toevallige ontstaan van Nederland.

Nauwkeurig te volgen

In de Historische Atlas NL laten auteurs Martin Berendse (voormalig algemeen rijksarchivaris) en Paul Brood (voormalig rijksarchivaris in Drenthe en Groningen) zien dat de begrippen 'Nederland' en 'Belgiƫ' in de 16e eeuw precies hetzelfde betekenden. In de daaropvolgende eeuwen hebben de grote Europese mogendheden er vaak alles aan gedaan om de huidige Benelux onder de voet te lopen of gedeeltelijk te annexeren. In de Historische Atlas NL is nauwkeurig te volgen hoe de grenzen van het huidige Nederland tot stand zijn gekomen.

Oude schoolkaarten

Naast eeuwenoude kaarten en documenten, uit onder meer het Nationaal Archief, zijn in de atlas enkele oude schoolkaarten opgenomen. Tijdens zijn bezoek neemt Martin Berendse enige originele schoolkaarten mee, zodat het een middagje 'Vaderlandsche geschiedenis' wordt. Hij zal dieper ingaan op de bijzondere verhalen in de atlas over de totstandkoming van Nederland. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan het feit dat 'onze' Vaderlandse geschiedenis vooral de 'Hollandse' geschiedenis is, terwijl de verhalen van het zuiden, noorden en oosten toch vaak net iets anders zijn.

Aanmelden

Wanneer u belangstelling hebt om de lezing bij te wonen, meldt u dat tijdig bij Boekhandel Het Keizerrijk, Noordvliet 27 te Maassluis. Of bel met 010-5923298. E-mail is ook beschikbaar: info@hetkeizerrijk.nl. Vanwege de grootte van de winkel is er nog beperkt plaats beschikbaar.