Onthulling Holocaustmonument Levenslicht

Redactie 25-01-2020
Foto: Marco De SwartOm de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht.

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan.

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Maassluis, is van 26 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Wateringse Sluis. Het monument in Maassluis maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Impact van de Holocaust

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Maassluis zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Op zondag 26 januari wordt Levenslicht onthuld op de markt in Maassluis tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Deze locatie voor de herdenkingsbijeenkomst is gekozen omdat vanaf deze plek zowel het huis van de familie Van Gelderen als het huis van de familie Coltof te zien zijn almede het voormalig politiebureau waar vandaan deze families zijn weggevoerd. Tijdens de korte plechtigheid zullen de toespraken afgewisseld worden met muziek van Daphne Caffa en Panos Gklist. Ook nazaten uit de Verenigde Staten van Amerika van de familie Van Gelderen zullen aanwezig zijn.

Om 18.00 uur wordt er verzameld in de Immanuëlkerk aan de Marelstraat waarna er om 18.30 uur naar de Markt zal worden gelopen. De Herdenkingsplechtigheid start om 18.45 uur en om 19.15 uur zal het lichtmonument worden onthuld. Om 19.30 uur is de plechtigheid afgelopen.