Veel belangstelling voor informatieavond over zonnepanelen

Redactie 05-03-2020
Foto: Roger van der KraanRuim zestig belangstellenden bezochten de bijeenkomst over zonnepanelen.

Wie overweegt zonnepanelen op zijn dak te (laten) leggen, moet met allerlei factoren rekening houden. Dat bleek afgelopen maandagavond in Koningshof tijdens een door ruim zestig belangstellenden bezochte bijeenkomst over zonnepanelen; georganiseerd door de gemeente Maassluis in samenwerking met de WoonWijzerWinkel (WWW).

door Chrit Wilshaus

Wethouder Sjef Evers was verhinderd en liet zich vertegenwoordigen door Wieteke van Hooff, beleidsmedewerker Duurzaamheid bij de gemeente. Sten Polman van de WWW, het energieloket voor 24 gemeentes in Zuid-Holland, waaronder Maassluis, verzorgde de presentatie. De WWW geeft (desgewenst aan huis) advies over het verduurzamen van woningen. De eerste zonnepanelen, of wat daarop lijkt, dateren volgens Polman al uit 1839. Wat zonnepanelen opleveren aan stroom is sinds de jaren vijftig tot nu toegenomen van 6 tot ongeveer 25 procent. Door de technologische verbeteringen verwacht Polman dat dit steeds verder zal toenemen, zo vertelde hij. "Bij NASA is men waarschijnlijk al veel verder maar die technieken zijn nog niet beschikbaar voor de consumentenmarkt." Wat zonnepanelen werkelijk kunnen leveren aan elektriciteit is afhankelijk van zaken als de oriƫntatie van het dak, de hellinghoek en het aantal uren zon.

Soorten zonnepanelen

Wie nu al zonnepanelen heeft en stroom 'over' kan dat terug leveren aan het net in ruil voor pecunia. Vanaf 2023 tot en met 2031 wordt die regeling echter afgebouwd naar nul. Dat heeft te maken met de kosten die gemoeid zijn met het beheer van het netwerk (die ergens van betaald zullen moeten worden). Verder moet rekening gehouden worden met (hogere) energiebelastingen. Belangrijk om te weten is ook dat de montagekosten bij platte daken vaak hoger is vanwege de technische ingrepen die nodig zijn. Daarnaast is het noodzakelijk om behalve de panelen zelf ook een omvormer te plaatsen. Die zorgt ervoor dat de stroom ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Polman benadrukte dat er heel veel leveranciers en soorten zonnepanelen zijn en daarom beperkte hij zich tot drie verschillende soorten panelen. Van panelen die snel zijn terugverdiend tot panelen die zorgen voor maximale opbrengst. "Wat de beste keuze is, ligt aan wat je doel is", aldus Polman. "En hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is ook afhankelijk van de stroom die je denkt te gaan gebruiken." Polman adviseerde tevens om te kiezen voor gecertificeerde zonnepanelen en goed na te denken over de keuze van een installateur. Echt onderhouden hoeven zonnepanelen niet maar schoonmaken ervan scheelt een paar procent meer opbrengst per jaar. De eerdergenoemde omvormer moet ongeveer om de twaalf jaar vervangen worden.

[KADER]

Wie overweegt zonnepanelen aan te schaffen zou een beroep kunnen doen op het Nationaal Energiebespaarfonds. Maximaal kan 65.000 euro uit het fonds geleend worden. Daarnaast kent de gemeente Maassluis de Duurzaamheidslening. Hiermee kunnen investeringen op het gebied van duurzaamheid tot 100 procent worden gefinancierd. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op de website van de gemeente.

De WWW organiseert dit hele jaar door themadagen. Waarover die gaan en wanneer ze zijn, is te vinden op woonwijzer.nl/themadagen.