Mini-editie van Varend Corso trekt door de regio

Redactie 09-07-2020
Foto: Arnaud RoelofszBurgemeester Haan nam in Honselersdijk bloemen in ontvangst van Rob Baan, voorzitter van het Varend Corso.

Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet helemaal ongemerkt voorbij gegaan. Afgelopen zaterdag trokken drie fleurig opgemaakte boten in relatieve stilte door Westland, Midden-Delfland, Delft en voor het eerst ook Den Haag. Zondag zouden de boten nog een ronde door het Westland maken, maar dat moest door de weersomstandigheden afgeblazen worden. De harde wind maakte dat onverantwoord voor de opvarenden.

De boten werden zaterdag op vier verschillende locaties opgewacht door de burgemeesters Bouke Arends (Westland), Arnoud Rodenburg (Midden-Delfland), Edo Haan (Maassluis) en Marja van Bijsterveldt (Delft). Burgemeester Edo Haan had de eer om in Honselersdijk het startschot te geven voor het Varend Corso van 2020. Zoals hij zelf zei: als het Varend Corso vandaag niet naar Maassluis komt, dan komt Maassluis naar het Varend Corso. Maar volgend jaar ziet hij de gehele stoet natuurlijk weer graag in zijn eigen stad terug.

Bij De Tuinderij in De Lier stond burgemeester Bouke Arends van Westland met de duim omhoog het Varend Corso te verwelkomen. In Den Hoorn werd de stoet ontvangen door burgemeester Arnoud Rodenburg en in Delft ving burgemeester Marja van Bijsterveldt hoogstpersoonlijk de trossen om de boten vast te leggen bij de Hooikade. Lang verwacht, maar nu voor het eerst deed het Varend Corso Den Haag aan. Voor de toeschouwers nog een onbekend spektakel, maar op de Dunne Bierkade stond het publiek al heerlijk mee te swingen. Een succesvolle proefvaart voor het eerste officiƫle bezoek van de corsostoet volgend jaar juli.

Van tevoren is er geen ruchtbaarheid gegeven aan dit plan, omdat er anders mogelijk te veel toeschouwers op de boten af zouden komen. Volgend jaar vindt het Varend Corso op 1, 2, 3 en 4 juli plaats.