'Het is een kleine moeite'

Redactie 10-07-2020
Foto: Karin Poldervaart FotografieSinds zijn pensioen heeft Johan verschillende vrijwilligerstaken opgepakt.

In een korte tijd is het leven voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis.

Door Janneke Noordermeer

Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om hulp te bieden waar nodig. Het vrijwilligerssteunpunt Maassluis zet deze vrijwilligers graag in het zonnetje: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Deze week het verhaal van vrijwilliger Johan Bruintjes.

Vrijwilliger Johan Bruintjes gaat elke dag op bezoek bij een zieke man. "Vlak voor de uitbraak van het coronavirus maakte ik kennis met hem voor een klusje via Stichting Present. Sindsdien ga ik elke dag even naar hem toe voor boodschappen of om te klussen in de tuin. Hij wacht op een nieuw hart en behoort nu met het coronavirus tot een risicogroep. Gelukkig kunnen we in zijn huis goed afstand houden."

Sinds zijn pensioen heeft Johan verschillende vrijwilligerstaken opgepakt. Zo is hij, naast vrijwilliger bij Stichting Present, actief bij de Buurtpreventie Maassluis, zijn kerk en af en toe in de politiek. "Als ik wil kan ik er elke dag mee bezig zijn," lacht hij, terwijl er tijdens het telefoongesprek flink wat achtergrondgeluid te horen is. "We zijn nu met een stuk of vijf man bezig met een verhuizing voor een moeder met kinderen," verklaart hij het rumoer. Johan legt uit een beetje tegen de draad te zijn. "Normaal zijn de klussen van Stichting Present eenmalig. Maar bij een aantal mensen ga ik nog steeds langs."

Sommige klussen vragen volgens de vrijwilliger nou eenmaal om meer tijd. "Ooit hielp ik een man die op het gezicht alles op orde heeft: Mooie auto voor de deur en de uitstraling van een zakenman. In het huis bleek nooit iets te zijn schoongemaakt of opgeruimd. Dat is niet iets dat je even in één dag oplost. Dan ga je een aantal weken langs en pak je elke keer een stukje aan."

"Ik kom ook nog bij een aantal dames met gezondheidsklachten. Dan heb ik via Present de tuin een keer aangepakt en nu ga ik eens in de drie maanden even langs om te kijken of er nog onkruid weggehaald moet worden. Dat doe ik dan op eigen houtje. Het is een kleine moeite. Het gaat dan eigenlijk niet eens om de tuin, maar om het contact. Je merkt dat mensen het zo prettig vinden om gewoon even hun verhaal kwijt te kunnen."