'We zijn hier in de loop van de jaren echt geworteld'

Redactie 09-10-2020
Foto: CW

Vandaag rijdt de verhuiswagen voor bij Koos en Magda Karssen. Achttien jaar woonden ze in Maassluis. "We zullen vooral de mensen missen", vertelt de oud-burgemeester. "We hebben ons hier altijd erg thuis gevoeld."

door Chrit Wilshaus

Vorige week zondag was het precies achttien jaar geleden dat ze door Maassluis wandelden en opmerkten hoe schoon de stad was. "Wat wij niet wisten, was dat het de zondag na de Furieade was en dat de stad dan altijd helemaal schoongemaakt wordt", lacht Koos Karssen. Om ons heen staan de verhuisdozen al gereed. De kasten zijn leeg. Koos Karssen: "Vanaf augustus zijn we gaan inpakken. De verhuizing was ook een goede reden om op te ruimen." Het huis aan de Haven was zeker wat Magda Karssen betreft liefde op het eerste gezicht. Maar de tijd dat ze in Maassluis woonden en werkten, hebben Koos en Magda Karssen ook hun contacten in Bodegraven, waar ze werden geboren en opgroeiden, altijd aangehouden. Toch zal het vertrek hen niet licht vallen. "We zijn hier in de loop van de jaren echt geworteld. Anderzijds hebben we ook in Bodegraven een fijn huis en wonen onze kinderen in de buurt", licht Koos Karssen de beslissing terug naar Bodegraven te gaan toe. Daar gaan ze overigens eerst nog naar een tussenwoning omdat hun oude huis momenteel nog wordt bewoond. "En zijn nieuwe huis wordt waarschijnlijk volgend jaar juli opgeleverd, daarna kunnen wij er weer in", aldus Magda Karssen.

Veel van geleerd

"We zijn allebei geïnteresseerd in mensen", vertelt Magda Karssen. "Het leukste toen Koos nog burgemeester was, vond ik het bezoek aan jubilerende bruidsparen. Als het kon, in die tijd werkte ik nog, ging ik met hem mee. De verhalen die ik dan hoorde, vond ik heel waardevol. Ik heb er veel van geleerd. Zeker van mensen die zestig jaar getrouwd waren en nog de tijd van inwoning vanwege de woningnood hadden meegemaakt." "Maassluizers zijn open", vult Koos Karssen aan. "Ook wonen hier veel nieuwkomers uit andere landen. Zoals Marokkanen en Turken. Dat levert ook een zekere spanning op het is ook weer interessant. En we hebben hier veel mooie momenten beleefd. Bijvoorbeeld op cultureel gebied; het culturele leven in Maassluis heeft ons altijd aangesproken. Met plezier denk ik terug aan de vele leuke tentoonstellingen in beide musea. Maar ook aan allerlei voorstellingen en aan de bezoeken aan scholen; het contact met kinderen heb ik altijd gewaardeerd. Misschien ook wel omdat kinderen vaak zo direct zijn."

"In het begin heb ik mijn best gedaan om Maassluis te promoten. Dat was best wel moeilijk; in de gemeenteraad speelde dat allemaal niet zo erg. Maar nu gaat dat echt goed, vind ik; Ervaar Maassluis is in mijn tijd ontstaan en heeft zich positief ontwikkeld. Maar Maassluis is ook een leuke stad om te promoten!"

Positief

Als mensen hem in Maassluis op straat aanspreken, is dat eigenlijk altijd positief, vertelt Koos Karssen. De bijna 76-jarige Karssen is trouwens nog steeds actief in maar ook buiten Maassluis. "Dat blijf ik ook doen; we blijven met één been in Maassluis staan. Dus blijf ik actief als voorzitter van de Elbe, de Midden-Delfland Vereniging, de Cliëntenraad van het Franciscus Vlietland en van de Algemene Kerkenraad. Ik maak zeker mijn termijnen af en dan zien we wel weer."

Matroos

Inmiddels heeft Koos Karssen zijn 'monsterboekje' gehaald en is hij behalve voorzitter ook matroos van/op de Elbe. "Als je vaart en je staat niet op de rol, mag je niks doen als gast, want dat ben ik dan. Dat vond ik niks want ik wilde graag iets doen. Maar dat ging niet zomaar, ik moest eerst aanmonsteren, zoals dat heet. Nou, dacht ik, laat ik dat dan maar doen." Als matroos is Koos Karssen in de kombuis van de voormalige sleper actief. Broodjes smeren, aardappelen schillen en afwassen zijn daar zijn taken. En dat doet hij graag, laat hij weten. Een andere uitdaging in de tijd dat hij nog voorzitter is, is een nieuw dek. Met de financiering daarvan gaat het volgens hem goed. "We hebben goed gespaard en twee grote fondsen hebben al 'ja' gezegd maar er moeten er nog een paar bij komen. In tegenstelling tot andere schepen hebben we drie voordelen. Het schip is goed op orde, we hebben een deskundige ploeg en we hebben veel betalende donateurs. Dat we nu niet kunnen varen, is wel jammer maar het is niet onze broodwinning. Voorgenomen trips naar Amsterdam, Rotterdam, Hamburg en Bremen kunnen vanwege corona helaas niet doorgaan. Voor de Elbe is dit een verloren jaar maar het is niet anders."

Midden-Delfland Vereniging

Daarnaast is Koos Karssen vanaf zijn pensionering op 71-jarige leeftijd voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging. "Wij komen uit de polder en toen Marja van Bijsterveldt (zijn voorganger, red.) mij vroeg of ik dat wilde gaan doen, hoefde ik daar niet lang over na te denken." De vereniging is met 3200 leden volgens Koos Karssen en grote maar vooral ook actieve club die de belangen van het gebied altijd verdedigt. Vooral tegen plannen met betrekking tot woningbouw in het gebied verzet de vereniging zich met hand en tand. "Maar als vereniging worden we zeker gewaardeerd en dat vind ik wel bijzonder."

Knopen ontwarren

De laatste vijf jaren vlogen om, vindt Koos Karssen als hij ernaar gevraagd wordt. "Ik heb allerlei gesprekken gevoerd met mensen die met pensioen gingen. Het algemene advies wat ik kreeg was om iets te gaan doen maar wel de tijd te nemen om te kiezen wat ik zou gaan doen. Toen ik stopte als burgemeester was ik 71. Niet een leeftijd dat mensen op je zitten te wachten, dacht ik. Maar dat pakte anders uit. Omdat ik perse iets nieuws wilde, zei ik gelijk ja toen ze me vroegen voorzitter te worden van de Cliëntenraad van het Franciscus Vlietland. Van de medische wereld wist ik trouwens echt helemaal niets af. Maar ik vond het wel een uitdaging om de twee afzonderlijke cliëntenraden in elkaar te schuiven. Dat was vanwege de verhoudingen niet eenvoudig maar ik ben blij dat het uiteindelijk gelukt is."

Momenteel is Koos Karssen ook actief als bemiddelaar bij een groot conflict in Rotterdam-Zuid tussen bewoners en Vestia. "Dat is natuurlijk een enorme uitdaging." Knopen ontwarren gaat hem goed af, zo blijkt. Waarom dat zo is, heeft hij eigenlijk geen verklaring voor. Magda Karssen wel. "Koos kan goed naar mensen luisteren en laat ze ook in hun waarde." "Dat heb ik gaandeweg mijn leven geleerd, want eerst was ik niet zo."

Breicafé

Ook Magda Karssen was op verschillende terreinen actief in Maassluis. Bijvoorbeeld bij het Breicafé. "Dat is de gezelligste club van Maassluis. Vanwege corona komen we niet meer bij elkaar in de Waker omdat we daar te dicht op elkaar zitten. Gelukkig kunnen we wel in de VDL-kantine terecht. Daar kunnen we de tafels ver uit elkaar zetten en dat is natuurlijk geweldig. Voor veel leden van de breiclub zijn dat de mooiste uurtjes van de week." Verder was Magda Karssen betrokken bij Maskerade, actief als schuldhulpmaatje en bij het Oranjeclubje dat rond Koningsdag de (dat jaar) gedecoreerden in het zonnetje zet en Maassluis opfleurt met oranje planten en bloemen. De Breiclub wil Magda zeker blijven bezoeken, ook als ze weer in haar geboorteplaats woont. "Bodegraven is niet zo ver weg; ja, als er een file staat, dan wel, anders ben je er zo."