Brief van ministerie over keuze in het Donorregister

Redactie 22-10-2020
Foto: Stockfoto

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Maassluis die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 24 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 12.300 inwoners van Maassluis.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: "Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister."

Brieven

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Inwoners van Maassluis die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 24 oktober. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie' in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief.

Bij veel bibliotheken kunnen inwoners terecht voor uitleg over de nieuwe donorwet en voor bijvoorbeeld hulp bij het invullen van het formulier. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Keuze

Tot 1 oktober 2020 vulde 54,6 procent van de Maassluizers vanaf 18 jaar zijn of haar keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 46,3 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 45 procent wil geen orgaandonor worden en 8,7 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister.

Ga voor meer informatie naar donorregister.nl.