Zwembad wil hogere compensatie voor wegvallen schoolzwemmen

Redactie 23-10-2020
Foto: Stockfoto

Het afschaffen van het schoolzwemmen zal de exploitatie van zwembad Dol-fijn in gevaar brengen. Dat schrijft de voorzitter van het zwembad aan het college.

door Chrit Wilshaus

Hoewel er begrip bestaat voor het feit dat de gemeente moet bezuinigen, heeft het stoppen met schoolzwemmen (in fasen vanaf 2021) volgens Stichting Exploitatie Zwembad Maassluis 'forse maatschappelijke consequenties.' Zoals het wegvallen van een vangnet voor kinderen zonder zwemdiploma, inkrimping bewegingsonderwijs, niet meer kunnen kennismaken met de zwemsport en dito leren omgaan met gevaarlijke situaties in en rond het water.

Geen optie

Maar ook zijn er financiƫle gevolgen voor het zwembad als de inkomstenbron uit het schoolzwemmen stopt. Vanwege het tijdstip van het schoolzwemmen zou het bovendien niet eenvoudig zijn alternatieve activiteiten en daardoor inkomsten te genereren. Besparing op de personele bezitting is volgens zwembad Dol-Fijn geen optie. Daarnaast is het bedrag van de compensatie bij het wegvallen van het schoolzwemmen in de vorm van een extra subsidie van 61.500 euro 8500 euro lager dan wat het zwembad zegt nodig te hebben.

Door voorgeschreven fiscale wijzigingen verkeert het zwembad sinds 2019 overigens al in financieel zwaar weer.

Voldoende

Volgens wethouder Sjef Evers zijn de verplichte bewegingsuren die het onderwijs moet aanbieden na het afschaffen van schoolzwemmen voldoende aanwezig. Voorts is er geld beschikbaar om het diplomazwemmen te betalen van mensen die daartoe niet in staat zijn, aldus de portefeuillehouder. Hij antwoordde dat op vragen van Marcel 't Hart (CDA) vorige week in de commissie. Jorrit Keijzer (PvdA) vroeg daarbij aandacht voor kwetsbare kinderen uit het speciaal onderwijs in relatie met schoolzwemmen.