Hüseyin hoopt kinderambassadeur van Het Gehandicapte Kind te worden

Redactie 29-10-2020
Hüseyin hoort tijdens de finale van zaterdag 14 november of hij de nieuwe kinderambassadeur van Het Gehandicapte Kind is geworden.
Foto: Privé

Het Gehandicapte Kind gaat voor tweede keer op zoek naar nieuwe kinderambassadeurs. Tijdens de CAPtalks op zaterdag 14 november in het Gooiland Theater in Hilversum presenteren acht jonge finalisten zich. De 12-jarige Hüseyin Taspinar uit Maassluis is één van deze finalisten.

Hüseyin zit op de Mytylschool de Brug in Rotterdam. Dat is speciaal onderwijs voor kinderen met een lichamelijke handicap. "Sinds mijn geboorte heb ik een hangend ooglid waarmee ik niet kan knipperen. Ik heb last van felle lichten, hierdoor draag ik vaak een zonnebril. Ik heb een darmziekte, genaamd de ziekte van Hirschsprung, en klompvoeten. Tot nu toe ben ik in totaal 11 keer geopereerd, de meeste operaties waren aan mijn voeten."

Ontroerende brief

Hüseyin beschrijft zichzelf als een sociaal en gezellig persoon, maar wel een beetje ongeduldig. "Als ik naar buiten ga, speelde ik tot voor kort alleen, omdat de kinderen niet met mij wilden speelden. Dit kwam omdat ik niet snel genoeg ben voor hen." Een keer was hij dit zo zat dat hij besloot een brief te schrijven naar de directeur van de dichtsbijzijnde school. "In de brief schreef ik over mijzelf en mijn gevoelens en over wat ik buiten had meegemaakt. Ik had de directeur gevraagd of mijn brief in alle klassen voorgelezen mocht worden, zodat de 'normale' kinderen weten dat speciale kinderen ook gevoelens hebben." De betreffende directeur liet weten onroerd te zijn door de brief van Hüseyin en dat zijn brief in alle klassen zou worden voorgelezen. Uiteindelijk is zijn brief zelf naar het Jeugdjournaal gestuurd en zo kwam Hüseyin ook op het nieuws. "Ik kreeg van heel veel mensen steun en lieve berichten. Dit gaf mij een heel goed gevoel. Sinds de zomervakantie heb ik nieuwe vrienden gemaakt bij mij in de buurt. Ik heb heel veel buiten gespeeld en dit vond ik echt heel fijn."

Finaleshow

In een wervelende show, met onder meer een optreden van ambassadeur Douwe Bob, geven de finalisten zaterdag 14 november een kijkje in hun leven en vertellen zij wat volgens hen moet worden veranderd voor kinderen met een handicap. De jury, bestaande uit YouTuber Dylan Haegens, actrice/presentatrice Ingrid Jansen en directeur van het Gehandicapte Kind Henk-Willem Laan, kiest dan uiteindelijk drie nieuwe kinderambassadeurs. De presentatie is in handen van Lucille Werner.