Reinier Verduijn, de man achter 'het meisje met de wijsvinger'

Redactie 14-11-2020
Foto: Priv\u00e9Het portret van een meisje aan de Wipperskade door Reinier Verduijn. \Vooral in de graffitiscene is zwart-wit wel tof.\

Wie onder het viaduct aan de Wipperskade tussen Maasland en Maassluis door loopt of rijdt, kan niet om haar heen: wie is dat kindje met die indringende blik en wijsvinger voor haar mond? We vragen het kunstenaar Reinier Verduijn (34) zelf. "Het is mijn dochter. Ze is op de graffitischildering ongeveer 2,5 jaar."

Door Debbie van Eijk

De Naaldwijker werkt met airbrush, potlood, olieverf en graffiti. Het portret aan de Wipperskade is zijn eerste graffitiwerk. Momenteel verblijft hij tijdelijk in Maasland. "Op een dag ging ik gewoon schilderen omdat ik er zin in had." Het resultaat levert hem veel positieve reacties op. "Van vrienden en familie, maar ook wildvreemden die ermee op de foto gaan en mij dan taggen op Instagram. Van tevoren had ik dat niet verwacht."

De zwart-wit-tinten van het portret zijn bewust gekozen. "Je creëert er een wat heftigere look mee dan in kleur. Vooral in de graffitiscene is zwart-wit wel tof."

Reinier schildert portretten van mensen en wilde dieren – "Tijdens het schilderen heb ik het idee de persoon of het dier beter te leren kennen" –, maar ook objecten. Kenmerkend aan zijn werk is het hyperrealisme. Door foto's na te schilderen maakt hij ze eigenlijk realistischer dan ze al zijn. Hij werkt met tien tot twintig verflagen over elkaar, speelt met donker-licht-contrasten en laat bepaalde elementen weg. Een verkleurde foto uit de jaren '70 restaureert hij. Sommige dingen tekent hij scherper of onscherper. "Het portret onder het viaduct is niet zo gedetailleerd als ik het normaal gesproken wil hebben, maar toch werkt het, op die plek."

Op Reiniers Facebook, Instagram en YouTube-kanaal vind je zijn meer gedetailleerde portretten van onder meer een tijger, waarvan je de haartjes bijna kunt aanraken, een Heineken-biertje dat je zo lijkt te kunnen oppakken, en een schreeuwende jonge vrouw. Ze ziet er nogal boos uit. "Dat is mijn vrouw," lacht Reinier. "Krachtige emoties spreken me aan. Met dat portret heb ik een prijs gewonnen op de internationale Airbrush Grand Prix." Op zijn YouTube-kanaal toont hij stap voor stap hoe zijn werken tot stand zijn gekomen.

Het vaderschap (hij heeft drie kinderen van 6, 4 en 1 jaar) inspireert hem. "Ik ga binnenkort beginnen aan een nieuwe serie, 'Like a Child'. Dat worden kinderportretten met typisch kindergedrag."

In de toekomst hoopt hij meer graffiti te kunnen doen. "Het mooiste zou zijn met toestemming op een openbare muur." Laten we hopen dat hem dat snel lukt, want zeker in deze tijd kunnen kunstwerken in de buitenlucht een lichtpuntje zijn voor velen. Dat is het in elk geval voor het geportretteerde meisje zelf, dat inmiddels vier jaar is. "Mijn dochter wil er elke keer langs fietsen om te kijken of het er nog staat."