Koning en Koningin feliciteren mevrouw Verbarg met haar 100e verjaardag

Redactie 26-11-2020
Foto: CWMantelzorger Gerda met haar goede vriendin mevrouw Verbarg die 7 november dit jaar 100 werd maar dat door een val toen niet kon vieren.

Alles was al geregeld om haar 100e verjaardag te vieren op 7 november maar dat kon helaas niet doorgaan omdat mevrouw Verbarg een week daarvoor bij een val in haar woning haar heup brak.

door Chrit Wilshaus

Na een heupoperatie en revalidatie in Capelle a/d IJssel keerde ze onlangs weer terug in haar woning in de Vloot, waar ze nog steeds zelfstandig woont. Daarbij werd en wordt ze geholpen door haar mantelzorger Gerda die ook een goede vriendin is. "Ik beschouw haar als mijn moeder", benadrukt ze. Die steun is volgens mevrouw Verbarg "onbetaalbaar."

Koffie met gebak

Een etentje ter gelegenheid van haar 100e verjaardag in Koningshoek moest vanwege haar val worden afgezegd en staat nu gepland voor 7 mei volgend jaar. Ook burgemeester Edo Haan kon nog niet langskomen om haar te feliciteren maar stuurde wel alvast bloemen en een verjaardagskaart. "Ook van Maasdelta kreeg ik bloemen. Verder ontving ik een felicitatie van de commissaris van de Koning, de heer Smit, en ook van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Verder was hier in de Vloot alles voor mij versierd en heb ik alle bewoners getrakteerd op koffie met gebak."

"Ze heeft over de 100 kaarten gekregen", vult Gerda aan. Mevrouw Verbarg: "Omdat het ondoenlijk is iedereen persoonlijk te bedanken, doe ik dat graag via De Schakel: iedereen van harte bedankt voor alle gelukwensen!"

Groningen

Mevrouw Verbarg werd geboren op 7 december 1920 in Groningen. "Ik was een zevenmaandenkindje en kraambezoek vertelde dat ik niet lang zou leven. Maar op aanraden van de huisarts hield mijn vader mij met allerlei kruiken warm en zo heb ik het gered." Dat ze uiteindelijk in Maassluis terechtkwam, had te maken met haar echtgenoot. "Ik was getrouwd met een Rotterdammer en hij wilde niet naar Groningen komen en ik niet naar Rotterdam. Omdat we regelmatig bij mijn schoonzus kwamen, besloten we ons in te schrijven voor een woning in Hoek van Holland en later stelde ik voor dat ook te doen in Maassluis. Hier zijn we komen wonen in 1978 na de pensionering van mijn man. We woonden aan de Zaneveldstraat."

Zweden

Tussen 1953 en 1978 verbleef mevrouw Verbarg samen met haar echtgenoot - het echtpaar had geen kinderen - in Zweden, in Jöteborg, zoals de Zweden Göteborg uitspreken, waar haar echtgenoot in de scheepsbouw werkte. "Ik kon me wel verstaanbaar maken", vertelt mevrouw Verbarg. Na bijna 25 jaar zal dat waarschijnlijk wel iets meer zijn geweest trouwens. "Göteborg was een prettige stad om te wonen met prachtige fjorden in de omgeving. De winters waren kouder dan hier maar minder guur. Zonnen deed je in de zomer op de stenen, waarbij je dan maar zo comfortabel mogelijk probeerde te gaan liggen! In Zweden heb ik vanuit huis gewerkt als coupeuse om een zakcentje te verdienen. Om in Zweden te mogen werken had je een werkvergunning nodig en die kreeg je niet zo gemakkelijk. Via een kennis van mij is dat destijds wel gelukt." De overgang naar Nederland, in 1978, verliep volgens mevrouw Verbarg gemakkelijk. "In de tijd dat we nog in Zweden woonden, kwamen we ieder jaar een paar keer naar Nederland toe."

Weilanden

In de afgelopen 100 jaar maakte mevrouw Verbarg het nodige mee. "Van paardentram tot metro", vat ze zelf haar eerste eeuw lachend samen. Maar ook Maassluis zag ze veranderen. "In de Westwijk, waar we woonden, keken we aanvankelijk uit op allerlei weilanden. In de tussentijd is ontzettend veel bijgebouwd. Gerda en ik kennen elkaar trouwens van de flat in de Zaneveldstraat waar we op dezelfde verdieping woonden." Ook nu nog neemt mevrouw Verbarg aan allerlei activiteiten deel. Zo mag ze graag klaverjassen, bingospelen of naar de creaclub gaan. Vanwege corona gaat veel uiteraard momenteel niet door. "Haar boodschappen haalt ze nog zelf", vertelt Gerda. "Ze loopt daarvoor met haar rollator naar Koningshoek. Ook kookt ze nog zelf." "En dat eten we dan gezellig samen op", lacht mevrouw Verbarg.