KCA in gesprek over verhuizing naar Koningshof

Redactie 26-11-2020
Foto: CWDe KCA maakt dit seizoen wel af op de huidige locatie.

De komst van de KCA (Kunst en Cultuur Academie) naar Koningshof ziet directeur Wim Staessens als een kans. Dat antwoordde hij onlangs bij een thema-avond op een vraag van John Dolstra (ChristenUnie) hierover.

door Chrit Wilshaus

Op dit moment vinden er volgens hem "aftastende en oriƫnterende" gesprekken plaats met de KCA over hoe dat geregeld zou kunnen worden. Een maand geleden werd besloten om het huidige onderkomen van de KCA geen deel meer te laten uitmaken van het nieuwbouwplan Spechtstraat en te slopen. De verhuizing van ROG-plus van Koningshof naar het voormalige politiebureau aan de Westlandseweg biedt volgens KCA-voorzitter Leo Lauwaars kansen voor de KCA. "Het is relatief dicht bij onze huidige locatie, er voldoende parkeergelegenheid en het is een omgeving waar meer culturele activiteiten plaatsvinden. Kortom: het is een aantrekkelijke optie." Lauwaars benadrukt dat de KCA haar eigen identiteit binnen Koningshof wel wil kunnen behouden.

Vertrouwen

Verder is hij ervan overtuigd dat de KCA en Theater Koningshof er samen met gemeente Maassluis en bibliotheek, die eveneens gesprekspartners zijn, gezamenlijk uit zullen komen. Theaterdirecteur Wim Staessens laat desgevraagd weten die mening te delen. Wie met elkaar wil samenwerken, moet daar met elkaar over in gesprek, aldus Staessens. "Daarbij gaat het om ambities, plannen en verwachtingen van zowel de KCA als wij." Lauwaars wijst er verder op dat wethouder Sjoerd Kuiper de KCA een aantal toezeggingen heeft gedaan mocht besloten worden het huidige onderkomen van de KCA te slopen. Hoe die compensatie er precies uitziet, staat nog niet vast. Maar te denken valt aan een compensatie van de huurprijs die Koningshof mogelijk gaat vragen, te financieren vanuit de opbrengst van de grond, waarop het huidige onderkomen van de KCA nog staat.

Jeugdacademie

De KCA maakt dit seizoen, dat loopt tot mei volgend jaar, volgens Lauwaars wel af op de huidige locatie. Da afgelopen twee weken was de KCA vanwege de coronamaatregelen gesloten. De Jeugdacademie voor kinderen tot dertien jaar op woensdagmiddag ging wel door. Ook stonden KCA-leden volgens Lauwaars via WhatsApp groepen met elkaar in contact. De KCA hoopt vanavond zijn deuren weer te kunnen openen.