Jongerenwerk Welzijn E25: 'We moeten de jeugd niet onderschatten'

Redactie 12-02-2021
Foto: LvSJongerenwerkers Ilias El Bouazati (l) en Naoufal Redjosentono.

Maassluise jongeren houden zich rustig onder de coronamaatregelen, aldus jongerenwerk Welzijn E25.

Door Loes van Straten

De jongerenwerkers blijven tijdens de lockdown in contact met de jeugd via sociale media en organiseren wekelijks buitenactiviteiten in het Vrijheidspark, Oleanderpark en bij het Startpunt. "Daar geven we voetbaltrainingen, kickbokslessen en allerlei verschillende spellen die jongeren onder de achttien jaar leuk vinden", vertelt jongerenwerker Ilias El Bouazati. Daarnaast gaan de jongerenwerkers nog steeds de straat op. "Dan heb je ook echt dat één-op-één contact", zegt jongerenwerker Naoufal Redjosentono. Wel merken ze dat het rustiger is op straat. "Voor corona stond op elke hoek van de straat een groepje jongeren, nu moet je echt op zoek naar ze. De meeste jongeren houden zich gewoon aan de regels."

Volgens El Bouazati gaan jongeren vaak na werk of school nog even naar buiten. "Dan zoeken ze hun vaste groep op en staan ze misschien ff een uurtje te hangen of bij te kletsen. Wat we van jongeren te horen krijgen, is dat iedereen gewoon om vijf voor negen weer thuis is." Redjosentono: "In Maassluis zijn er ook geen rellen geweest. Over het algemeen hebben de jongeren het hier heel positief opgepakt." Tegenwoordig is het, voordat de avondklok ingaat, drukker op de skatebaan achter jongerencentrum InBlik aan de Vloot. "Dat is echt booming nu", zegt Redjosentono.

"Toen de avondklok inging, hebben we in overleg met de gemeente, handhaving en politie wel gekeken of er misschien iets in Maassluis ging gebeuren, maar dat was gelukkig helemaal niet aan de orde", vertelt André de Vries, directeur van Welzijn E25. "De jongeren hadden het er wel over, maar niet dat ze iets van plan waren", zegt El Bouazati. "Ze zijn hier ook een stuk nuchterder denk ik", reageert De Vries. "Natuurlijk zijn er ook jongeren die zich eenzaam voelen of depressief zijn. Als de jongerenwerkers dat signaleren, geven ze dat door aan onze jeugdhulpverleners."

Over dat de middelbare scholen nog steeds gesloten blijven, zegt El Bouazati: "Het is natuurlijk beter als je gewoon naar school kunt, de jongeren willen ook graag hun ding doen." Redjosentono voegt daaraan toe: "Aan de andere kant zijn de jongeren zich er ook bewust van. Als jong persoon heb je misschien geen last van het virus, maar je kunt het wel doorgeven aan iemand en zo blijven we in die cirkel zitten. Dat snappen de jongeren ook."

De Vries vindt dat we de jeugd niet moeten onderschatten. "We moeten beseffen dat de jongeren ook snappen wat er speelt en daar veel beter mee kunnen handelen dan dat we misschien soms denken. Dat geldt natuurlijk niet voor alle jongeren, maar we moeten ook niet denken dat het overgrote deel van de jongeren nu helemaal in de put zit. Veel jongeren doen het heel goed."

What do you want to do ?
New mail