Van Dijk bedenkt met RoBlock vervanging voor poller

Redactie 18-02-2021
Foto: CWPiet van Dijk bij het prototype van de RoBlock voor het kantoor van Van Dijk Maasland.

Van idee tot ontwikkeling was Piet van Dijk (Van Dijk Maasland) er een kleine twee jaar mee bezig: een fraaier ogende vervanging bedenken voor de poller in de vorm van de RoBlock, een draaibare aanrijdbeveiliging.

door Chrit Wilshaus

Zijn ideeën krijgt hij doorgaans onderweg in de auto. "Ik ben altijd met innovaties bezig, dat is nu eenmaal mijn hobby. Ook worden we als bedrijf veel gevraagd om problemen op te lossen." Nu was de poller, de paal die uit het wegdek omhoog kan komen om bijvoorbeeld een straat af te sluiten, niet gelijk een probleem, maar mooi is toch anders, vond Van Dijk. En daarom bedacht hij de RoBlock. Voor de deur van Van Dijk in Maasland staat een proefmodel. Op het eerste gezicht oogt het als een bloembak maar wel eentje die kan draaien en een gewicht heeft van minimaal drie ton. "Want het moet wel massa hebben", verduidelijkt Van Dijk. "Het verfraaien van de buitenruimte is heel belangrijk en dit is mooier dan een poller of slagboom!"

Machinekamer

"De elementen van de RoBlock, die kant en klaar geleverd worden, maken we in eigen beheer. De vorm kun je steeds aanpassen. Bijvoorbeeld als bank of kunstwerk. Het eerste ontwerp bestond uit twee RoBlocks. Momenteel onderzoeken we of het mogelijk is de RoBlock langer te maken, zodat je er nog maar één nodig hebt."

"Het geheim zit onder de grond", gaat Van Dijk verder. "Daar zit de machinekamer en die moet natuurlijk sterk genoeg zijn om drie tot vier ton in beweging te krijgen. Hij draait trouwens om zijn as en werkt met een afstandsbediening, maar het kan ook met nummerherkenning of via de smartphone."

Veiligheid

Een belangrijk issue bij het ontwerpen van de RoBlock is veiligheid, benadrukt Van Dijk. Maar dat moet ook wel bij een bank die kan gaan draaien. Daarom is de RoBlock uitgerust met een radar. Deze signaleert wanneer iets of iemand zich binnen de draaicirkel bevindt. Is dit het geval, dan stopt de RoBlock direct met draaien. Plaatsing van de RoBlock is volgens Van Dijk overal mogelijk. "Misschien moet je wel eens een leiding verleggen maar dat is dan een kwestie van uitzoeken."

Het prototype van de RoBlock staat op de Oude Veiling 4 in Maasland en is vrij toegankelijk (en draaibaar op afspraak met Van Dijk Maasland).