(advertorial): Peter Smit Tweewielers bestaat 10 jaar

Redactie 11-03-2021
Foto: Peter FarlaPeter Smit Tweewielers bestaat deze week precies 10 jaar.

'Als kind wilde ik al een eigen fietsenwinkel'

Deze week is het precies tien jaar geleden dat Peter Smit zich in een avontuur als middenstander in de fietsenwinkelbranche stortte. Een decennium later kijkt de Maassluizer op zijn nota bene door hem zelf ontwikkelde Huyser-fiets breed lachend achterom. Zijn fietstocht heeft inmiddels zijn stoutste verwachtingen overtroffen!

Peter Smit Tweewielers aan het Westeinde 24a in Maassluis (Steendijkpolder) lijkt in niets meer op het bescheiden winkeltje dat tien jaar geleden van start ging, zo zegt de inmiddels 33-jarige Peter: "Ik begon op 10 maart 2011 in een pandje van ongeveer 60 vierkante meter. We hadden zo'n 20 tot 25 fietsen staan, met één werkbankje en één toonbank. De eerste twee á drie jaren heb ik echt moeten bikkelen om het vertrouwen van de klanten te winnen. Dat lukte stapje voor stapje. Na een paar jaar kwam de loop er lekker in."

Grote stap

In 2015 maakte Peter vervolgens een heel grote stap, toen hij besloot een naastgelegen pand erbij te betrekken. Het verruimde de mogelijkheden van zijn fietsenwinkel enorm. "We gingen naar een oppervlakte van zo'n 250 vierkante meter! Natuurlijk, het was een grote investering, maar eentje waar ik geen seconde spijt van heb gehad. Het bood de mogelijkheid om écht door te groeien. Dat gebeurde. Vanaf die tijd zijn we ons langzaam maar zeker ook volledig op E-bikes gaan focussen. Ook dat is een verstandige zet geweest, want de interesse in E-bikes groeide en groeit enorm. De markt is geëxplodeerd de afgelopen jaren. 2020 was voor ons een topjaar en dat verwachten we ook van 2021. Corona speelt daarin een rol, maar ook andere ontwikkelingen. Een E-bike is niet langer meer alleen iets voor senioren; ook jongere mensen maken volop gebruik van de aantrekkelijke mogelijkheden van elektrische fietsen. Tel daarbij op de roep om meer gezondheid en beweging – ook door werkgevers die leasemogelijkheden aan werknemers aanbieden –, de bijdrage aan een beter milieu, de hoge parkeertarieven in steden en het snel toenemende succes van de E-bike is verklaard."

Eigen merk

Helemaal opmerkelijk is dat Peter inmiddels ook eigen merk E-bike verkoopt: Huyser. "In 2017 kwam ik met mijn compagnon Joey Huijser op het idee om zelf een E-bike op de markt te brengen. Een jaar later rolden de eerste Huyser-modellen van de band en werden die hier in Maassluis verkocht. Inmiddels is het merk erg succesvol: de fietsen zijn inmiddels bij zo'n 85 dealers te koop in ons land en altijd op voorraad. De kracht zit hem in de prima motor, de mooie en stoere vormgeving en de goede prijs. Dat we nu een eigen merk fiets verkopen, is iets wat ik in 2011 natuurlijk nooit had verwacht. Dit in tegenstelling tot een eigen fietsenwinkel, want volgens mijn moeder sprak ik die ambitie als kind al in groep 5 van de lagere school uit. Al kan ik mij daar zelf niets meer van herinneren, ha ha."

www.petersmit2wielers.nl