Koos en Kiek dragen per 1 mei patisserie Holtkamp over aan Fabian en Suzanna

Redactie 30-04-2021
Foto: DvEFabian, Suzanna en Koos zijn helemaal klaar voor de overname.

Op zaterdag 1 mei dragen Koos en zijn vrouw Kiek hun patisserie en chocolaterie Holtkamp na twintig jaar over aan zoon Fabian en diens verloofde Suzanna Diepstraten. Zowel vader als zoon zijn klaar voor de overdracht. Voor de klant verandert er niet veel, want het gaat – en smaakt – gewoon hartstikke lekker aan de Nieuwstraat 4.

Door Debbie van Eijk

Alle lekkernijen 100% vers bereid

Wat veel mensen niet weten, is dat de receptuur van iedere Holtkamp-vestiging uniek is. Met klanten wereldwijd staat de vestiging van Koos en Kiek in Maassluis overal bekend om zijn ambachtelijke kwaliteitsproducten. 'Ambachtelijk' wil zeggen dat alle lekkernijen, van croissant en bonbons tot kroket, bij hen 100% vers bereid zijn. Hun overheerlijke tompoucen, ooit verkozen tot de lekkerste van Nederland, ontlenen hun roze kleur aan een beetje bietensap, in plaats van aan kunstmatige E-stoffen. Bij deze patisserie komt zelfs de melk vers van de koeien, namelijk van lokale boer Wim Nell, een paar kilometer verderop. Die versheid van de melk zorgt voor het perfecte vetpercentage, en dat proeft de klant. In twee uur tijd maken ze er de lekkerste room van.

Echte vaklieden

Fabian heeft het vak van zijn vader geleerd en dus met de paplepel – of: met de spatel? – ingegoten gekregen. Sinds zijn vijftiende werkt hij al als banketbakker. Ook de rest van het bakkersteam blijft na 1 mei hetzelfde. Dat zijn echte vaklieden. Zo is er Jos Holtkamp, zestig lentes oud, en toch begint hij meestal om 3 uur 's nachts. En Dave Heijnink, die álles kan bereiden. Ook Bert Suijker (met een toepasselijke achternaam) mag wel even in het zonnetje worden gezet, vinden Koos en Fabian: "Hij werkt al ruim vijftig jaar bij Holtkamp. Hij bakt alle taarten." Patissier Anne Kortschiet is een topper in specialiteiten met crème.

'Je eigen de kleren werken'

Fabian zal vanaf de overname aan het roer staan van de keuken. Suzanna en haar zus Sabina zullen leiding geven aan de meiden in de winkel en de administratie regelen. Op de vraag of Koos nog een advies aan zijn zoon wil meegeven, antwoordt hij met humor: "Je eigen de kleren werken." Dan, wat serieuzer: "Je moet er elke dag zijn."

Fabian heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. "Mijn ouders konden het, dus wij kunnen het ook." Behalve met de overname zijn Fabian en Suzanna lekker druk met hun twee jonge dochters, én de voorbereiding van hun bruiloft in juni.

'Altijd met zin naar het werk'

Koos gaat met zijn vrouw, die twintig jaar lang in de winkel werkte, genieten van een welverdiend pensioen. Samen fietsen, wandelen, vrijwilligerswerk doen, bezig zijn met hun vijf kleinkinderen; Koos kijkt ernaar uit. Zoon Fabian: "Mijn vader heeft 58 jaar als banketbakker gewerkt." Hoe hij dat zolang heeft volgehouden? Koos: "Ik ging altijd met zin naar mijn werk toe." Het contact met klanten vond Koos het mooiste aan het vak.

Fabian en Suzanna vieren de overdracht met een feestelijke actie, van 1 t/m 5 mei: klanten kopen een tas met producten ter waarde van 25,99 euro voor slechts 15 euro, zolang de voorraad strekt.