Orgelconcert door Jaap Kroonenburg en debuutoptreden van Ensemble Festa

Redactie 24-06-2021
Foto: SpemAfgelopen zondag vond het debuutoptreden plaats van Ensemble Festa.

In het kader van de Week van de Cultuur waren er afgelopen weekend twee concerten in Maassluis; zaterdag 19 juni het orgelconcert door Jaap Kroonenburg in de Groote Kerk en zondag 20 juni het concert van Ensemble Festa in de Immanuëlkerk.

In de Groote Kerk mochten 50 mensen worden toegelaten onder allerlei voorwaarden. Maar de beleving van het echte orgelgeluid in de prachtige kerk maakte veel goed. "Als organist word je gemotiveerd door de aandacht van het publiek om muzikaler te spelen dan voor een microfoon, heerlijk weer. Zelfs de registeranten die de registerknoppen bedienen hadden deze ervaring. De concentratie was hoger", aldus de organist. De reacties waren positief. Velen gaven na het concert aan dat het weer prachtig was om het orgel zelf te ervaren in de kerkruimte:

"Heerlijk om van het mooie orgel te genieten in de omgeving van de inspirerende Groote Kerk" en

"Ik heb genoten van het concert afgelopen zaterdagavond. Het orgelspel en de registratiekeuze deden mij ontroeren. Te lang heeft het geduurd om 'ons' instrument live te moeten missen. Het was daarom een bijzondere ervaring om het orgel weer te beluisteren in de kerk zelf met een heel mooi programma".

De volgende keren is de beperking tot 50 personen eraf en kunnen de mensen naar de kerk komen zonder vooraf allerlei zaken op de computer te regelen. Kijk voor de actuele informatie op www.garrelsorgelmaassluis.nl of www.facebook.com/garrelsorgel.

Ensemble Festa

Afgelopen zondag vond het debuutoptreden plaats van Festa, het nieuwe ensemble opgericht in de coronatijd door Warner Fokkens. Toen zoveel werk wegviel, bood dit een mooie kans om nieuwe ontwikkelingen te ontdekken in de muziek. Het mooie kerstconcert dat eerst was samengesteld zou eind december vorig jaar al hebben plaatsgevonden, maar kon op de valreep toch geen doorgang vinden omdat juist een week daarvoor de complete lockdown werd afgekondigd.

Maar zondagmiddag was het dan toch echt tijd voor hun eerste optreden, in de Immanuëlkerk. Het ensemble wordt gevormd door Ellen van den Berg (fluit), Warner Fokkens (piano), Lieke Loosjes (hobo en althobo) en Annemarie Verburg (mezzo-sopraan).

Festa koos voor dit optreden voor een zomers en vrolijk programma. Het begin zette direct al de toon met het liedje 'Ik ben vandaag zo vrolijk'. Er klonken verscheidene instrumentale werken van Barok componisten, zoals Telemann en Sammartini, gevolgd door muziek uit de Romantiek, zoals van Georges Bizet, tot moderne oldtimers als Yesterday en Summertime.

Als verrassing brachten zij ook een gesproken lied ten gehore, Geographical Fugue van Ernst Toch. Het ging van Trinidad naar de Mississippi, van Canada tot Tibet en zo de hele wereld over. Het gaf aanleiding tot veel gegrinnik bij het luisteren naar dit 'lied'. Het programma werd afgesloten met de Franse chanson 'Pour un flirt'.

Op 29 augustus en 25 en 26 september hoopt Festa opnieuw aanwezig te zijn met een mooi programma in Theater Koningshof.