Tentoonstelling in Wierum van daar gemaakte werken Henk Fortuin

Redactie 25-06-2021
Foto: SHFHet interieur van de Museumkerk in Wierum waar de tentoonstelling met daar en in de omgeving gemaakte werken van Henk Fortuin deze zomer te zien zal zijn.

De expositie in Friesland stond al langer op het lijstje. Om de Arbeitseinsatz te ontlopen zat kunstschilder Henk Fortuin een jaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken bij zijn broer Cees die dominee was in Nes en Wierum. Reden voor Stichting Henk Fortuin in de Museumkerk aldaar een tentoonstelling te organiseren.

door Chrit Wilshaus

De kerk heeft een omvang van ongeveer acht keer het douanehuisje, vertelt Stichting Henk Fortuin-voorzitter en neef Willem Fortuin. "Oom Hein (zoals hij eigenlijk heette, red.) heeft heel veel geschilderd over allerlei onderwerpen. Inmiddels zijn we er door inventarisatie van zijn werken achter gekomen dat we dat in thema's kunnen verdelen. Bijvoorbeeld van plaatsen waar hij heeft geschilderd. Zo hebben we al eens geëxposeerd in De Rijp, Noord-Holland, waar hij begin 1942/1943 een tijdje heeft gewoond. Dat was ook bij familie." In Friesland woont nog steeds familie van Henk Fortuin. Zijn broer bood de gelegenheid bij hem onder te duiken. "Hij bood trouwens nog meer onderduikers onderdak, waaronder ook een aantal Joden. Je vraagt je af hoe dat kon."

Familiegebeuren

"Ik heb trouwens voor meer dan de helft Fries bloed in mij; mijn vader was gedeeltelijk Fries en mijn moeder helemaal. Al met al is het ook wel weer een familiegebeuren in Friesland. Zo is ook Paul Fortuin (zoon van de dominee) uit Dokkum bij de expositie betrokken. Jan Prins, beheerder van de Museumkerk, raakte ook enthousiast over wat 'Oom Hein' daar in de omgeving schilderde. Net als burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân die de expositie graag komt openen komende zaterdag om 15.00 uur. Geïnteresseerden die daarbij willen zijn, kunnen zich trouwens aanmelden via stichting@henkfortuin.nl. De expositie is tot 28 augustus te bezichtigen. Naast de schilderijen zijn er ook foto's te zien van hoe de locaties die op de schilderijen staan er nu uitzien." Een regionale krant is inmiddels al langs geweest in de Museumkerk. En ook Omrop Fryslân gaat er nog aandacht aan besteden.

Rozenburg

Naast de tentoonstelling in Wierum is de stichting behoorlijk actief geweest met nog andere expositiemogelijkheden. Begin 2022 staat inmiddels een expositie gepland in de bibliotheek van Rozenburg, met werk dat hij maakte van Rozenburg, Blankenburg en Voorne. Het Douanehuisje staat voor oktober 2022 op de rol. Daarnaast schilderde Henk Fortuin ook het nodige in de oorlog in Rotterdam. Verder heeft Stichting Henk Fortuin een nieuwe opslagruimte: in het gezondheidscentrum Arco Iris aan de Dr. Kuyperkade in Maassluis. Om meer inkomsten te krijgen, wil de stichting actiever schilderijen en tekeningen gaan verkopen. Wie meer van Stichting Henk Fortuin wil weten of donateur wil worden, gaat naar: www.henkfortuin.nl.