Opnieuw Kids aan de Vlieten en misschien weer Furieade als vanouds

Redactie 01-07-2021
Foto: CWFurieadebestuur-voorzitter Gerard Poot en burgemeester Edo Haan bij de bekendmaking van de Furieade-plannen 2021.

Net als vorig jaar wordt ook dit jaar weer Kids aan de Vlieten georganiseerd en wel op 28 augustus, de laatste zaterdag van de zomervakantie. Nieuw dit jaar is het streven ook kinderen met een beperking mee te laten doen.

door Chrit Wilshaus

Dat vertelde Furieade-voorzitter Gerard Poot gistermiddag bij de presentatie van het Furieade-programma 2021, op het overdekte terras van restaurant De Ridderhof. Burgemeester Edo Haan kreeg bij die gelegenheid symbolisch het programma uitgereikt. Volgens Poot vroeg het succes van de eerste Kids aan de Vlieten-editie om herhaling. "Wij willen er een jaarlijks terugkerende activiteit van maken. En net als vorig jaar zijn kinderen van vier tot dertien jaar weer welkom." Het programma is gelijk aan dat van vorig jaar. Poot: "Nieuw dit jaar is dat we gaan kijken of we ook een uur ter beschikking kunnen stellen aan kinderen met een beperking. Want het is voor alle kinderen in Maassluis en hoe mooi zou het dan zijn als ook deze kinderen deel zouden kunnen nemen. Of het ons gaat lukken, weten we nog niet maar we gaan ons er wel voor inzetten en zijn hierover in gesprek met verschillende partijen om het te kunnen realiseren. De gratis kaarten worden ook dit jaar weer door Ervaar Maassluis uitgegeven. En net als in 2020 starten we per uur op twee locaties. Mochten de richtlijnen weer wat strenger worden, kunnen we in ieder geval gewoon door met Kids aan de Vlieten." Poot zei er overigens alle vertrouwen in te hebben dat de maatregelen eind augustus tot het verleden zullen behoren.

Helemaal of helemaal niet

Grote hamvraag blijft echter of de Furieade dit jaar daadwerkelijk gehouden kan worden. Begin dit jaar was dat volgens de voorzitter van het jaarlijkse stadspromotiefeest nog niet duidelijk en was het nog te vroeg daar een beslissing over te nemen. "Maar het was ook te vroeg om de handdoek al in de ring te gooien. In het bestuur ontstond al gauw het idee de Furieade gewoon te gaan organiseren en daar dan met de sponsors over te praten." Voorwaarde om de Furieade daadwerkelijk door te kunnen laten gaan, is dat de anderhalvemeter-maatregel dan wel van tafel moet zijn, benadrukt Poot. "Want we willen de Furieade helemaal of helemaal niet houden, maar gaan geen halve, deels digitale, Furieade organiseren." De gemeente heeft zich overigens garant gesteld voor mogelijke kosten mocht het toch niet door kunnen gaan. Thema van de 41e editie van de Furieade is Ode aan het water! "We hopen dat het doorgaat en gaan er gewoon voor!" Om de 41e Furieade te kunnen houden zoekt het bestuur naast de vertrouwde sponsors nog naar nieuwe.

Tussen hoop en vrees

Burgemeester Edo Haan zei het fijn te vinden dat het Furieade-bestuur doorgegaan is met het maken van plannen en vond het verder positief dat Kids aan de Vlieten een vervolg krijgt. "We leven allemaal een beetje tussen hoop en vrees of het door kan gaan maar ik heb begrepen dat de minister-president vrijdag weer een persconferentie houdt en dat dit goed nieuws voor jullie met zich mee zal brengen; volgens mij staan alle seinen op groen. Daarom hoop ik ook dat iedereen zich laat vaccineren."