Tijn Fredrikze geselecteerd voor Oranje U15 honkbal

Redactie 08-07-2021
Foto: Chris MulderTijn Fredrikze is als werper opgenomen in de definitieve selectie van TeamNL U15.

Na maanden van selectietrainingen in Amsterdam is vorige week maandag de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam U15 bekend gemaakt. De groep, die begon met 35 talenten in de leeftijdscategorie 15 jaar en jonger, is teruggebracht naar 20 spelers die namens Nederland gaan deelnemen aan het Europees kampioenschap in Slowakije en Tsjechië deze zomer.

Tijn Fredrikze uit Maassluis is als werper door bondscoach Eelco Jansen opgenomen in de definitieve selectie van TeamNL U15. Na Tijns deelname aan het EK U12 van 2018 (vierde plaats) en 2019 (tweede plaats), had de 13-jarige lefty pitcher er niet op gerekend dit jaar al voor U15 uit te mogen komen.

Vorig jaar draaide hij als startende werper een prima seizoen bij de elite aspiranten van de Rotterdamse honkbal academie Unicorns dat uiteindelijk bekroond werd met het behalen van het landskampioenschap. Ondanks deze prachtige statistieken is het spelen op junioren niveau (en seniorenveld) toch wel 'a whole different ballgame'. Zo is de afstand die de werper moet gooien 2 meter verder (18,45 m.) en wordt er gegooid vanaf een heuvel. Daarnaast zijn de slagmannen die je als werper tegenover je krijgt en stuk groter, sneller en sterker. Tijn heeft de afgelopen maanden een sterke technische ontwikkeling doorgemaakt met goede aanpassingen. Hierdoor heeft hij zich staande weten te houden tussen de grote jongens. "Zodra ik ga pitchen, doe ik gewoon mijn ding en maakt het mij niet uit wie er tegenover mij aan slag staat. Ik denk altijd maar: ik ga het je zo moeilijk mogelijk maken!"

Nederland speelt de wedstrijden in de poulefase in het Slowaakse Trnava tegen Slowakije (21 juli), Oostenrijk (22 juli) en Italië (23 juli). De nummers 1 en 2 van de poule reizen daarna af naar Brno in Tsjechië voor de halve finales (24 juli) en een eventuele de finale (25 juli). Het Europees kampioenschap geldt als kwalificatietoernooi voor het U15 Wereldkampioenschap 2022, waardoor het behalen van een plek in de EK finale goed is voor een WK-ticket.