Brons voor Tijn Fredrikze op EK U15 honkbal

Redactie 12-08-2021
Foto: Wouter van Atten - Line Drive CapturesTijn Fredrikze gaat hard trainen om geselecteerd te worden voor TeamNL U18.

Het Nederlands Koninkrijksteam U15 met Tijn Fredrikze (13) uit Maassluis is met een bronzen plak terug gekeerd uit Brno (Tsjechië) waar het Europees kampioenschap honkbal voor spelers van 15 jaar en jonger plaatsvond.

Na twee zware nederlagen op rij tegen Italië (in de poulefase) en tegen Tsjechië (in de halve finale), heeft TeamNL U15 zich tijdens de wedstrijd om het brons met 5-3 gerevancheerd tegen Italië.

In de halve finale tegenover thuisland Tsjechië was Oranje niet opgewassen tegen de Tsjechische startende pitcher Jan Kozel, die in 5 innings slechts 2 honkslagen toestond. Al in de 2-de inning namen de Tsjechen een ruime voorsprong met 4 runs en voegde zowel in de 3-de als in de 4-de inning daar nog eens 3 runs aan toe. Het Koninkrijksteam kon daar weinig tegenover stellen, zodat de wedstrijd vervroegd tot een einde kwam met een zware 10-0 nederlaag.

Tijdens de strijd om het brons tegen Italië bleek al snel dat Oranje het eerdere verlies achter zich had gelaten en klaar was voor revanche. Met in totaal 7 honkslagen opende TeamNL de aanval en scoorde in de 1-ste inning al 2 runs. In de 3-de inning deden de Italianen iets terug en namen ze de leiding met 3 runs. Nederland reageerde direct in de 4-de inning met een honkslag en kon vervolgens scoren, omdat Italië een stootslag niet goed verwerkte. Een inning later zorgde een verre opofferingsslag voor nog een run en stond de stand op 5-3. Die voorsprong werd niet meer weggegeven en bezorgde Oranje de winst in de bronze medal game.

De finale van het EK U15 tussen Tsjechië en het verrassende Frankrijk werd vanwege hevige regen en onweersbuien bij een 4-4 tussenstand in de 5-de inning stilgelegd. Het WBSC Europe reglement kijkt dan naar de overall statistieken en heeft op basis daarvan Tsjechië als Europees kampioen uitgeroepen. Samen met Frankrijk zullen zij volgend jaar Europa vertegenwoordigen op het WK U15. Ondanks het niet bereiken van de finale en daarmee dus het mislopen van een WK-ticket, sluit Oranje met het brons het toernooi (dat uit leek te lopen op een grote teleurstelling) toch nog enigszins goed af. Tijn: "Achteraf ben ik onwijs trots op de bronzen medaille die we aan het EK hebben overgehouden door eindelijk een keer van de Italianen te winnen. Omdat er volgend jaar geen EK U15 is, zal ik vanaf nu hard moeten gaan trainen voor mijn selectie voor TeamNL U18 in 2025 - there is no crying in baseball!"