'De draaiboeken voor volgend jaar liggen al klaar!'

Redactie 20-08-2021
Foto: Peter Farla (archief)Vorig jaar was het wel mogelijk om binnen de regelgeving Kids aan de Vlieten te organiseren.

"Ik vind het hartstikke jammer, maar het is wat het is", verzucht Henny Wesselius (Stichting Maassluis Maritiem) vorige week woensdag, een dag nadat ze gebeld is door de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) met de mededeling dat Kids aan de Vlieten niet door kan gaan.

door Chrit Wilshaus

Dat het moet worden afgeblazen dit jaar heeft volgens haar alles met de nu geldende regelgeving te maken en met het feit dat Kids aan de Vlieten in een winkelgebied zou worden gehouden. "En wij vallen binnen die regels." Dat het vorig jaar wel door kon gaan, had met de toen geldende regels te maken. De enige die nog in zou kunnen grijpen, is de burgemeester. Maar Henny ziet dat niet zitten. "Want dan zou hij tegen de landelijke regelgeving in moeten gaan en dat moeten we niet eens willen."

"Eigenlijk is het nooit in ons opgekomen dat het niet door zou kunnen gaan; dit hadden we echt niet verwacht", bekent Henny, om daar gelijk aan toe te voegen dat het op een andere locatie wèl gehouden had mogen worden van de VRR. "Daar hebben we uiteraard zeker over nagedacht, alleen was dan de vraag: waar? Want we kunnen geen plek bedenken met een niet te breed water en aan beide kanten goed begaanbare kades."

Erg op veiligheid

De veiligheid van de deelnemende kinderen heeft altijd vooropgestaan. Zo laat de organisatie altijd de Vlieten dreggen om er zeker van te zijn dat er niets in ligt waaraan kinderen zich zouden kunnen verwonden. Daarnaast wordt de waterkwaliteit getest, wordt het Rode Kruis ingeschakeld en is ook de reddingsbrigade aanwezig. "We zijn juist heel erg op veiligheid. Dit jaar zouden daar nog matten bij zijn gekomen op de kades mochten kinderen vallen en hadden we afscheidingen bij de bruggen willen aanbrengen, zodat kinderen daar niet onderdoor konden met hun bootjes zonder dat we dat zouden zien."

Mensen blij maken

"Maar het is vooral hartstikke jammer voor de kinderen die zich erop hadden verheugd en we hopen dan ook dat het volgend jaar wel door kan gaan; we willen weer leuke dingen organiseren en mensen blij maken." Ter geruststelling voegt Henny daar aan toe: "De draaiboeken voor volgend jaar liggen al klaar!" Dit jaar wilde de organisatie overigens ook ruimte bieden aan kinderen met een beperking om mee te doen.