Coureurs onder de indruk van door DAMAin beschilderde klompen

Redactie 09-09-2021
: Hamilton is onder de indruk van de door DAMAin, helemaal rechts op de foto, kunstzinnig beschilderde klompen.

De Maassluise kunstenaar DAMAin (25) (Dave Lankau voor familie, vrienden en bekenden) was volgens eigen zeggen al "een super fanatiek voetbalfan" maar is nu ook een Formule 1-liefhebber. Dat heeft alles te maken met de klompen die hij mocht beschilderen als aandenken voor de coureurs die deelnamen aan de Dutch Grand Prix in Zandvoort, vorige week zondag.

door Chrit Wilshaus

"Via via kwam ik in contact met de organisatie van de Dutch Grand Prix en werd mij verteld dat ze echt iets tofs wilden doen voor de coureurs die daaraan meededen. Iets wat hen echt aan Nederland zou herinneren. Al brainstormend ontstond toen het idee iets met klompen te gaan doen." (Eerder had Dave al de schoenen van een aantal bekende voetballers beschilderd, red.). Ook bedacht ik een speciale vitrine voor de klompen met daarin onder meer een plateau met daarop de naam van de betreffende coureur. Een certificaat van de Dutch Grand Prix, de eerste trouwens sinds 36 jaar, maakte het kunstwerk af. Toen ik eraan begon, wist ik dat het echt iets unieks zou moeten worden en niet te vergelijken met de klompen die je bijvoorbeeld in een Amsterdamse souvenirwinkel kunt vinden. Ik denk dat het mijn kracht is, is dat ik altijd probeer om mijn kunst een bepaalde sentimentele waarde te geven. Als ik weet voor wie ik iets ga maken, verdiep ik mij eerst grondig in die persoon. Dat heb ik bij de kunstklompenopdracht gedaan door heel veel Netflix-documentaires te bekijken, evenals de sociaal media van de coureurs en hun websites en door me heel erg te verdiepen in de Formule 1 wereld. Ik was trouwens nog nooit van mijn leven bij een race geweest. Als je dan van dichtbij ziet hoe hard die auto's gaan, is dat echt bizar en heel tof om mee te maken. Ik was al een super fanatiek voetbalfan, dus in die zin had ik minder met Formule 1 maar ja, de laatste paar jaar kun je niet meer om Max Verstappen heen!"

Excentrieker

De coureurs konden het door hem gemaakte kunstcadeau, herinnering aan de Dutch Grand Prix 2021, volgens Dave zeker waarderen. Vooral aan het gesprek met de Brit Lewis Hamilton, de grote concurrent van Max Verstappen, bewaart Dave goede herinneringen. "Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat hij meer in mijn straatje past qua uitstraling maar ook wat betreft zijn outfit en hoe hij eruitziet. Wat dat betreft is hij veel excentrieker dan Max Verstappen van wie ik uiteraard ook een fan ben en die zijn klompen trouwens heel vet vond. Tegen mij vertelde Lewis Hamilton onder andere dat hij een groot kunstliefhebber is en een keer zijn helm heeft laten beschilderen. Dat ik de leeuw die op zijn helm staat en zijn logo op de klompen had gezet, vond hij geweldig. Daarnaast gaf hij aan de manier waarop ik zijn naam had geschreven heel gaaf te vinden. Dat was voor mij een heel groot compliment omdat ik dat helemaal zelf heb bedacht! Pas naderhand besefte ik dat het heel bizar was dat ik hiervoor werd gevraagd. Ik ben de organisatie van de Dutch Grand Prix daar dan ook super dankbaar voor."

Zelf

"Mij is met dit project duidelijk geworden dat ik door moet pakken en als kunstenaar op deze weg verder moet gaan. En het is, zeker weten, ook goed voor mij zelfvertrouwen. Daar was al niks mis mee, anders maak je geen kunst wat je aan iedereen laat zien, maar ik zie het wel als bevestiging van waar ik als kunstenaar in geloof." Dave volgde trouwens geen kunstacademie maar ontwikkelde zijn talenten verder zelf. "Ik ben ervan overtuigd dat dat als je elke dag schildert omdat dat je passie is, je vooral zelf moet ontdekken hoe je moet schilderen en niet dat iemand je dat moet vertellen. Ik vind het fijn om ergens te beginnen, dan te verdwalen om tot slot te ontdekken dat je iets heel gaafs hebt gemaakt. Ooit ben ik begonnen met het beschilderen van schoenen. Dat liep echter zwaar uit de hand en op een gegeven moment was ik zoveel schoenen aan het beschilderen dat ik mezelf meer een fabrieksarbeider dan een kunstenaar voelde. Ik besloot toen daarmee te stoppen, tenzij mensen mij er voor zouden willen betalen, net zoals ze voor een kunstwerk zouden willen betalen. Een andere reden om daar mee te stoppen, was dat ik schilderijen wilde maken. Daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen en die More is More-collectie is nu af en volgens mij heel tof geworden. Deze zomer had ik een expositie in Denemarken en daar heb ik ook werk verkocht." Behalve op het platte doek beschildert hij van tijd tot tijd nog steeds voorwerpen. Zoals wodkaflessen of, zoals laatst, vazen in opdracht van een Westlands bedrijf. "Het maakt mij niks uit waar het op is als ik er maar gewoon echt mijn eigen ding van kan maken, dat mensen herkennen dat het van mij is. Het is voor mij belangrijk dat ik iedere dag wakker wordt en gewoon kan doen wat ik echt heel tof vind." En voor wie dat tenslotte nog weten wil: Dave volgde een HBO-businessopleiding.