Mahorokan judoka Joshua de Lange overtuigend Nederlands kampioen

Redactie 23-09-2021
NK kampioen Joshua de Lange en Emirhan Akdemir (3e).
Foto: Mahorokan

Afgelopen zaterdag vond op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag het Nederlandse Kampioenschap judo plaats in de leeftijdscategorie onder 18 jaar, waarvoor 11 judoka's van Mahorokan zich via de districtskampioenschappen van twee weken geleden hadden weten te plaatsen.

Het was Joshua de Lange die op zeer overtuigende wijze de Nederlandse titel wist te grijpen in de categorie onder 73 kg. Na een vrijloting in ronde 1, wist hij de volgende twee partijen vroegtijdig te beslissen door zijn tegenstander vol met zijn rug op de mat te laten belanden. Hiermee plaatste hij zich voor de halve finale tegen Schneider uit Noord-Holland. Even liet Joshua iedereen schrikken door na 1 minuut door zijn tegenstander te worden overgenomen in zijn aanval en half op zijn zij te belanden. Joshua hield na deze achterstand zijn hoofd koel en wist deze achterstand in korte tijd goed te maken door zijn tegenstander met een krachtige worp vol op de rug te gooien. De finale tegen de Noord-Nederlander Van Ballegooijen was van korte duur. Hoewel Van Ballegooijen na de eerste aanval van Joshua de schade nog engszins kon beperken, was de tweede aanval van Joshua onhoudbaar. Met een geweldige heupworp en dat alles binnen 1 minuut tijd wist hij met grote overmacht de partij naar zich toe te trekken en zich te kronen tot Kampioen van Nederland.

Zilver

Ook Faisal Engel (+90 kg) wist zich zeer eenvoudig te plaatsen voor de finale. Na drie hele goede partijen, welke hij allemaal met zeer gevarieerd judo vroegtijdig wist te winnen, moest hij in de finale aantreden tegen de Noord-Hollander Bjorn van der Geest (zoon van ex-wereldkampioen Dennis van der Geest). Met zeer veel overtuiging startte Faisal zijn partij en wist hij Van der Geest geheel te overrompelen. Echter dit leverde net geen scores op, hoewel Van der Geest door inactiviteit wel nog bestraft werd. Een kleine inschattingsfout van Faisal werd door Van der Geest afgestraft met een goede beenworp, gevolgd met een muurvaste houdgreep. Echter met zilver kan Faisal wel terugkijken op een uitstekend gedraaid kampioenschap.

Brons

De jongste (14 jaar) Mahorokan deelneemster Quinty van Berk (-44 kg) verraste vriend en vijand door pas in de halve finale te strandden en zich te plaatsen in de strijd om het brons. In deze strijd om het brons moest Quinty aantreden tegen haar districtsgenoot Schoonen, waarvan zij op de districtskampioenschappen nog twee keer haar meerdere moest erkennen. Nu waren de rollen in zijn geheel omgedraaid en wist Quinty met zeer agressief judo de partij naar zich toe te trekken en het brons binnen te halen.

Ook haar 1 jaar oudere trainingsmaatje Emirhan Akdemir (-50 kg) wist een goede wedstrijddag te besluiten met een bronzen medaille. Na verlies in ronde 2, wist Emirhan na drie gewonnen partijen in de herkansing de strijd om het brons te winnen van de Noord-Nederlander Huitema.

Ondanks dat Chris Bourke (-81 kg) deze dag vijf partijen wist te winnen, bleef hij met lege handen staan. In de strijd om het brons moest hij helaas zijn meerdere erkennen in Kraak (Midden-Nederland).

Isabel van Maren (-63 kg) en Robin Mauritz (-70 kg) kwamen ook nog dicht in de buurt van eremetaal, maar wisten de wedstrijden om de medailles net niet te halen en eindigden dit kampioenschap op plaats 7.